дърва за огрев
 дърва за огрев / Снимка: Маргарита Петкова
Започва раздаването на дърва за огрев на местното население от Държавно горско стопанство „Кюстендил”. Подадени са списъците от община Кюстендил и са одобрени. Физическите лица купуват дървесината от горските територии по постоянен адрес от общински гори и при недостиг от държавни гори. ДГС „Кюстендил” обслужва населените места от общината на територията си плюс половината от град Кюстендил, останалите са към ДЛС „Осогово”.

Комплектуваните количества към момента са 3 332 пространствени кубика широколистни дърва, 1 472 иглолистни и 254 кубика иглолистна строителна дървесина, като при желание имаме възможност да комплектуваме още иглолистни дърва,  заразени от върхов корояд, каза директорът на ДГС „Кюстендил” Тони Колев.

Цените за иглолистна дървесина от бял и черен бор се запазват- 9, 90 лв. на пространствен кубик. Леко увеличение има на цените за широколистната дървесина, като за тази от бук, габър и акация е- 25, 08 лв. на кубик, а за дъб, благун и цер- 25, 74 лв.
Опитваме се да насочим хората към иглолистните дърва, за да се усвои тази дървесина и затова цените не са увеличавани , коментира инж. Колев.
 
Дарик- Кюстендил