Започва проект за превенция на детското насилие и престъпленията от деца
Започва проект за превенция на детското насилие и престъпленията от деца / Дима Кирилова, Дарик радио

 20 младежи- по 10 от Кюстендил и Дупница ще участват в проект с цел превенция на детската престъпност и ограничаване на  домашното насилие. Той е наречен "Младежи и институции заедно срещу рисковете на нашето време". Директорът на ОДМВР - Кюстендил, комисар Георги Джоглев бе домакин на срещата. По метода връстници обучават връстници, те ще обучат 150-200 техни съученици. Обучението ще обхване и 20 родители от Кюстендил и Дупница

  Партньори в проекта са ОД на МВР, РИО, РЗИ,БЧК, общините Кюстендил и Дупница, неправителствени организации.

 

 

Младежите вече са определени, те са на възраст между 15 и 21 години. В Кюстендил са обхванати следните училища- ЕГ"д-р Петър Берон", Г"Неофит Рилски",ПГИМ, ПГТ,ПМГ. В Дупница в проекта ще участват по 2-3 деца от всички професионални гимназии. Той започва на 12 ноември и ще продължи 6 месеца.

 

" Главната цел на проекта е създаване на сътрудничество между младежи и институции за ефективна превенция на младежките рискове. Той залага на обучението на деца и родители.Конкретните цели са няколко- да създадем младежки лидерски екипи в Кюстендил и Дупница, които да работят превантивно, да създадем ефективни родителски екипи и да популяризираме институциите, работещи с деца. Важно е и да осмислим свободното време на учениците от Кюстендил и Дупница, чрез спорт, изкуство, кариерно развитие, да повишим доверието към полиция, съд, прокуратура", заяви Ирена Ковачева, инспектор  от Детска педагогическа стая.

Темите за обучение са : сексуално рисково поведение, превенция на престъпленията от и срещу деца,домашно насилие, безопасен интернет,превенция на трафика на хора.

По проекта ще бъде изградена и по 1 стая на доверието в Кюстендил и Дупница, които ще са център на информация и  емоционална подкрепа за младежите.

"Отварянето на институциите като полицията към младите хора е важно. Аз се надявам след 6 месеца проектът да реализира ръст, както по отношение на възрастта на участниците , така и за броят им.Знаем че улицата не търпи празно- дрога, алкохол, всичко това са изкушения зя младите и ние трябва да им противодействаме. Бих се радвал, ако и съдът и прокуратурата се включат към проекта и се отворят към младите, това повишава доверието им към тях", заяви кметът Петър Паунов.