Радослав Боюклийски
Радослав Боюклийски / netinfo
От 1 до 30 ноември започва традиционната акция “Зима”, която ще протече на три етапа, анонсира началникът на сектор КАТ-Пътна полиция в ОД на МВР-Кюстендил Радослав Боюклийски. Първият етап на акцията, който ще бъде от 1 до 10 ноември е под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Вторият етап е свързан с толерантността на пътя между пешеходците и водачите на моторните превозни средства. Третият етап на акцията е под мотото „Безопасно шофиране през зимата”.

По време на първия етап ще се проверяват велосипедисти и каруцари, втория етап на фокус ще бъде безопасността на пешеходците, а при третия дали автомобилите са подготвени за движение при зимни условия. На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците.

За периода 1 ноември – 28 февруари 2017 г. на територията на областта са станали 153 ПТП, от които 25 тежки с 29 ранени и 4 загинали. На територията на РУП Кюстендил са станали 59 ПТП, от тях 15 са тежки с 2 загинали и 17 ранени. 

На територията на РУП-Дупница – 78 ПТП с 2 загинали и 8 ранени.

“Статистиката показва, че ПТП намаляват.Най- много ПТП са станали през месец ноември - 46 и декември-  49.Януари е най-тежък с трима загинали и 6 ранени.Най-честата причина, при 148 ПТП са нарушения от страна на водачите, едно ПТП е по вина на пешеходец”, коментира Радослав Боюклийски.