/ БТА
Нормално започна изборният ден в Кюстендилска област. Отворени са всички секции, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил Венцеслав Механджийски.

Право на глас в изборите днес в Кюстендилска област имат 128 900 души. Разкрити са 284 избирателни секции, най-много - в Кюстендил (112) и Дупница (73). Броят на избирателите в Кюстендилска община е 66 300, а в Дупница - 40 083.

В 171 секции в областта ще се гласува с машини, в една от секциите машините са две. Машината в една избирателна секция в Дупница не е сработила тази сутрин, чакат се указания от Централната избирателна комисия за преминаването към гласуване с хартия, каза още Механджийски. На четири-пет места в областта секционните комисии са започнали работа в непълен състав.

Общо 380 младежи, навършили пълнолетие, ще упражнят правото си на вот в община Дупница за първи път, съобщиха от общината. Най-възрастният избирател там е 100-годишна жена от Дупница.

Броят на избирателите в областта е намалял в сравнение с миналата година, когато той е бил е 130 264. Общо 12 052 са избирателите с двойно гражданство в списъците в областта. Те са жители на Република Северна Македония и Сърбия. Само в град Кюстендил те са 9506 души. Това са предимно жители на Република Северна Македония, които имат постоянен адрес в района. По-малък е броят на регистрираните жители с гражданство и в Република Сърбия.

Хората с двойно гражданство обаче обикновено не участват в изборите.

Двайсет и осем кандидатски листи със 128 кандидати за депутати са регистрирани в РИК-Кюстендил. Един от кандидатите беше заличен след молба, подадена лично от него, която след това се опита да оттегли, но желанието му не беше уважено. Най-възрастният кандидат за депутат в региона е на 78 години, а най-младият - на 22 години.
БТА