Заболеваемостта от грип в Кюстендилско намалява
Заболеваемостта от грип в Кюстендилско намалява / netinfo

  Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Кюстендил и областта намалява, отчетоха днес участниците в пандемичния съвет в Кюстендилска област. За периода от 2 до 8 ноември тя е била 176,37 на 10 000 души, за периода от 9 до 11 ноември тя е 93,50 на 10 хиляди, сочи справка на Националния център по заразни и паразитни болести.

  За последния период в 5-те лечебни заведения в областта са обслужени общо 4 706 пациенти. От тях заболелите от грип и остри респираторни заболявания са 44. Най- засегната е възрастовата група на 20- 64- годишните, сочат данни от справката.

  "Новият грипен вирус не засяга родени преди 57-ма година, според проучване. Обяснението е, че те вече са се сблъсквали с подобен щам и са изградили имунитет", коментира директорът на Спешния център в Кюстендил д-р Анелия Георгиева.

 Специалистите посъветваха здрави хора да не купуват медикамента "Тамифлу", ако нямат симптоми на заболяването. Медикаментът няма превантивен ефект, а по- скоро е вреден, ако се приема от здрави хора, обясниха медици.