Кюстендил
Кюстендил
Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора ще бъде връчена на официална церемония в Кюстендил. Това ще стане в деня на рождението на художника - 1 февруари 2020 г., събота, от 12.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“. В програмата се предвижда да бъде и открита изложба на Захари Каменов, носител на Националната награда за живопис.

Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Владимир Димитров-Майстора е най-самобитният български художник, синоним на националния ни дух. Досегът с творчеството му неизменно ни кара да се чувстваме повече българи.

Майстора твърдо вярва в предназначението на изкуството - да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството. И го доказва с творчеството си. Тази година честваме 138 години от рождението на големия художник.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров-Майстора“, Министерството на културата на Република България и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци - връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.