Възстановяват стари еврейски плочи в Дупница
Възстановяват стари еврейски плочи в Дупница / netinfo

  Реставрират старите еврейски плочи при Дома на техниката в Дупница. Плочите са там от 1929 година и са били вградени в синагогата, която някога се е намирала на мястото на сегашния Дом на техниката. Общинското ръководство пое инициативата да реставрира със собствени средства двете плочи. 

  “Приносът на дупнишките евреи е голям и те заслужават да бъде почетена паметта им, и да не бъде забравено делото им” коментираха от пресцентъра на общината.

  Военният паметник беше занемарен, а по него бяха изрисувани свастики. Двете плочи сега са изчистени и боядисани. Върху тях ще бъдат гравирани отново имената на загиналите дупнишки евреи през войните 1913/1918 год. и през Европейската война.

  Възстановена ще бъде и по-малката плоча, отбелязвала местоположението на синагогата. По време на конференция в Дупница, на 23 и 24 октомври, посветена на ген. Георги Тодоров, на паметните плочи ще бъдат поднесени венци и цветя. Участие засега е потвърдил Максим Бенвенисти, председател на еврейската организация “Шалом”.