Въпреки дъжда стотици запалиха свещ в храма Св. Мина
Въпреки дъжда стотици запалиха свещ в храма Св. Мина / Дима Кирилова,Дарик радио

Стотици вярващи се стекоха в храма Св. "Мина" в Кюстендил , за да запалят свещ и да се помолят. Архиерейският наместник отец Генади Генадиев отслужи света литургия в препълнената черква и освети традиционният за празника курбан.

Въпреки дъжда стотици запалиха свещ в храма "Св. Мина"
netinfo

"Честит празник на всички, Господ Бог разум да дарява по молитвите на Св. вмчци Мина, Виктор и Викентий. и Св. мчца Стефанида", заяви отец Генади.

На въпроса връщат ли се младите в църквата, отец Генади коментира:

"Господ бог е дал на всички свободна воля.Свободата да избира сам как да подхожда, когато реши човек ще дойде. Видяхте, че на светата литургия църквата беше пълна, въпреки дъждовното време".

Въпреки дъжда стотици запалиха свещ в храма "Св. Мина"
netinfo


Почитаме Свети Мина като покровител на семейството. Името му означава "месечина, луна". Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път.


В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория (означава победител на латински) и Минчо, Минка.

Въпреки дъжда стотици запалиха свещ в храма "Св. Мина"
netinfo