Време е за оборудване на автомобилите със зимни гуми
Време е за оборудване на автомобилите със зимни гуми / Дарик- Кюстендил
 
Повишава се културата на шофьорите в Кюстендил, слагат се нови зимни гуми, за да се гарантира необходимата сигурност на МПС на пътя, каза пред Дарик Емил Младенов, собственик на сервиз за гуми.
Според българското законодателство, до 15 ноември автомобилите трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми. Новото е, че изискването е за минимум 4 мм дълбочина на протектора, което означава, че гуми с по- малки дълбочина ще водят до санкция за шофьора.
 
“За радост, тенденцията в цените на новите автомобилни гуми е, че те стремително вървят надолу и масово нашите клиенти се ориентират към новите гуми, защото не е оправдано и финансово да се купуват гуми втора употреба. От екологична гледна точка, внесените гуми втора употреба замърсяват природата в България. Стандартната смяна е 6 лв. за гума, при купуване на нови гуми монтажа е безплатен. Грижим се и за гумите, които са излезли от употреба, да попаднат на специализирано депо, за да не се изхвърлят до контейнери, в реки, да се горят и да влошават качеството на въздуха в града”, коментира Емил Младенов.

Той даде експертното си мнение и за т. нар. “Всесезонни гуми”, които са мечта на всеки шофьор.
“Има ги, но зависи в кои географски ширини се използват, ако е в Южна Италия, Испания или Португалия, може да се карат целогодишно, но в България където има ясно изразена зима, те не са подходящи”, каза Емил Младенов и посъветва- “Не чакайте последния момент за да си смените гумите”.
 
Дарик- Кюстендил