Осогово Рън 2017
Осогово Рън 2017 / Влади Владимиров
Петър Панков и Иван Стоянов за 5- то издание на Осогово рън
98383
Петър Панков и Иван Стоянов за 5- то издание на Осогово рън
  • Петър Панков и Иван Стоянов за 5- то издание на Осогово рън
5- то издание на надпреварата “Осогово рън” е в неделя / 5- ти август /. Стартът ще бъде даден в 09, 00 ч. на пл. “Велбъжд”. Очаква се да стартират около 80 бегачи и 40 колоездачи, които ще имат за цел да финишират на връх Руен.
“Осогово рън” е четвъртия етап за сезона от веригата  FIVE MOUNTAINS на Сдружение Маратон.

Дисциплините са 2: Състезание по планинско бягане- 26 км. Състезание по планинско колоездене- 29 км. Денивелацията е около 1 400 м.
Състезателни категории: Мъже и Жени, Младежи и Девойки до 20г., Ветерани 40+, 45, 50, 55, 60, 65, 70 г.
Организатори: Община Кюстендил, Туристическо дружество Осогово, Сдружение Маратон.

Трасе бягане: Старт на площад Велбъжд в центъра на Кюстендил (530м Н.В.), преминава покрай стадиона,  картинг пистата и Почивало, по горски път под х. Иглика до Студен кладенец (8,4км), по черен и асфалтов път достига х. Осогово (13,2км), продължава по черен път през Бегбунар (19,5км) по централното било на Осогово до ФИНАЛА – връх Руен (2251м Н.В.).

Трасе колоездене: Старт на площад Велбъжд в центъра на Кюстендил (530м Н.В.), по асфалт и каменни плочи преминава през Хисарлъка, покрай санаториума, през Богослов  до Студен кладенец (11,2км), по черен и асфалтов път достига х. Осогово (16км), продължава по черен път през Бегбунар (22,3км) по централното било на Осогово до ФИНАЛА – връх Руен (2251м Н.В.).

Осогово рън
netinfo

“Това е едно доста сериозно предизвикателство, но си струва човек да опита. Контролното време е 5 ч и половина, но най- добрите пристигат значително по- бързо. Могат да участват и любители, идеята е да предизвикаме хората. Рекордът по трасето от Кюстендил до връх Руен при бегачите е на Росен Лилов- 2 часа и 34 мин. Тази година има заявка рекорда да бъде подобрен, защото ще участва многократният шампион на България, печелили редица планински европейски маратони- Шабан Мустафа. Той държи рекордите на останалите 4 върха във веригата”, коментира за Дарик председателят на Сдружените Маратон Петър Панков.

връх Руен
netinfo

Веригата FIVE MOUNTAINS включва изкачване на най- високите върхове , на 5- те най- високи български планини от прилежащите им градове: връх Ботев в Стара планина, от Калофер; връх Вихрен в Пирин, от Банско; връх Мусала в Рила, от Самоков; връх Руен в Осогово, от Кюстендил и последното изкачване, което предстои е на Черни връх във Витоша, от НДК в София.
 
“Тръпката от участието в Осогово рън е в невероятната красота, която се вижда, бягайки или карайки велосипед в Осоговската планина. Нашата планина е много красива. Другото е физическо натоварване, малко адреналин, преодоляване на препятствия, борбата със себе си и радостта да стигнеш до крайната точка”, коментира Иван Стоянов, представителят на Сдружение Маратон в Кюстендил, който подготвя и трасето за надпреварата.
 
Подкрепителните контролни пунктове ще са 4: 1.Студен кладенец 1340м Н.В. ; 2.Хижа Осогово 1630м Н.В.; 3.Бегбунар 1815м Н.В.; 4.Връх Руен 2251м Н.В. В тях ще има вода, изотонична напитка, хранителни добавки. Те са разположени равномерно по маршрута.

връх Руен
netinfo
 

Условия за участие: Неограничено, за физически и психически здрави хора от 15 до 75-годишна възраст. Участниците се задължават да се движат по маркировката и да спазват Закона за движение по пътищата преди, по време и след състезанието. Разходите по участието са за сметка на участниците.
Носенето на лична карта по време и след състезанието е задължително поради навлизане в гранична зона!
Класиране и награди: Индивидуално, по реда на финиширане, отделно за бегачи и за колоездачи. Медали за първите трима във всяка категория. Материални награди за първите трима при Мъже и Жени; до 20г.; над 40г. Всички колоездачи жени ще бъдат наградени в една категория. Награждаването ще се извърши на връх Руен след финиширане на призьорите.
 
В сайта http://marathon.bg/, има всички условия и за участие, както и самия маршрут с GPS tracks.
 
Дарик- Кюстендил