Време е да зазимим водомерите
Време е да зазимим водомерите / Маргарита Петрова, Дарик
Водопроводчик ни съветва да си зазимим водомерите
76894
Водопроводчик ни съветва да си зазимим водомерите
  • Водопроводчик ни съветва да си зазимим водомерите

Подготовката за зимния сезон обхваща не само пътищата и автомобилите. Време е да се вземат мерки за предотвратяване замръзването на водомерите.

При повреждане на водомерите поради замръзване ремонтът или смяната им се извършва от ВиК оператора, но е за сметка на потребителя. Затова сега е момента, в който е добре да зазимите водомерите. Йордан Райчев повече от 40 години работи в сферата на строителството и ВиК системите. Той съветва да подготвите ламинирана вата и стеропор. В първия случай ватата се увива около водомера, във втория, ако шахтата, в която се намира водомера е по плитка, върху водомера слагате стеропор, но не плътно, за да не се получава конденз.

Ако водомера ви се намира в имот, който няма да обитавате през зимния сезон, преди да го зазимите, не трябва да оставяте вода във водопровода и след това да го завиете във вата.

И ако старите тръби, който са железни могат да бъдат размразени с електрожен, то ако са пластмасови ще се наложи да бъдат сменени. Затова специалистите съветват още преди да е застудяло да изолирате водомерите, така ще си сместите излишни разходи и много нерви.