Водопроводните мрежи са в окаяно състояние
Водопроводните мрежи са в окаяно състояние / netinfo

Водопроводната мрежа в цяла България е в окаяно физическо състояние, защото е строена през 1950- 1970 год. и вече загубите на вода са големи, това коментира управителят на "Кюстендилска вода" Бисер Харалампиев. Така той оправда и проблемите с водоснабдяването в много от населените места в областта и въвеждането там на режими.

"Около 70% от мрежата е с азбестоциментови тръби, другата част с поцинковани и малка част с чугунени. Амортизационния срок на азбестоциментовите е 20 години, а на поцинкованите 30, т. е. те вече са отдавна изтекли", заяви Харалампиев. Той изрази надежда, че проекта за подмяна на водопроводната мрежа на Кюстендил по програма ИСПА все пак ще се реализира и загубите на вода ще бъдат сведени за минимум.

В село Драговищица, след 1 седмица търсене и тежък режим за хората, е открито мястото, където се губят по 6 л/ сек или 30% от водата, която се подава за селото, чрез помпено водохващане.

"Другият проблем по селата е масовото ползване на питейната вода за поливане и когато дебита на водоизточника е намален, водата не достига за всички", каза още Харалампиев.