ВКС потвърди присъдите за Братя Галеви по делото за обида
ВКС потвърди присъдите за Братя Галеви по делото за обида / Дарик- Кюстендил, архив

Върховният касационен съд остави в сила присъдата постановена от Кюстендилски окръжен съд по делото за обида, образувано по частна жалба срещу Пламен Галев и Ангел Христов, от Методи Стойнев и Милен Попов.

Съдът освобождава от наказателна отговорност Пламен Галев и Ангел Христов, заради изтекла давност от 3 години.

В гражданската част на делото, дупнишките бизнесмени бяха признати за виновни. Пламен Галев и Ангел Христов трябва да платят по 2 000 лева за нанесени неимуществени щети на Методи Стойнев и Милен Попов.

Съдът призна Пламен Галев за виновен в това, че е подкрепил думите на Ангел Христов, изречени срещу частните тъжители, а именно, че са "идиоти и циркаджии". Според съда с това е унизена честта и достойнството на тъжителите, като обидата е разпространена посредством електронна медия.

Методи Стойнев и Милен Попов заявиха през декември миналата година, след присъдата на Кюстендилския окръжен съд, че ще съдят държавата в Страсбург, тъй като отпадна наказателното производство. По делото, което е с над тригодишна история, са проведени 20 заседания в Районен съд - Дупница, както и осем заседания в Кюстендилски окръжен съд.