ВиК- Паничище трупа загуби, планира увеличение на цената на водата
ВиК- Паничище трупа загуби, планира увеличение на цената на водата / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Състоянието на ВиК- Паничище коментираха общинските съветници в Сапарева баня. Дружеството е на загуба от 23 000 лв., която е с 21 000 лв. повече в сравнение с 2013 година. Загубата ще бъде покрита от фонд „Резервен", който ВиК- Паничище има. От ГЕРБ изразиха съмнение, че загубите са дори по- големи. От БСП също поискаха обяснение за загубите, които дружеството трупа и как управителят смята да реши проблема. Инж. Петър Василев, който застана начело на дружеството в средата на миналата година заяви, че загубата е в размер на 23 000 лв. и няма скрити задължения. Той допълни, че в доклада за следващата година задълженията може и да са повече, тъй като предстои проверка на всички водомери в община Сапарева баня, което ще бъде за сметка на дружеството.
„На всеки 5 години трябва да бъде правена проверка на водомерите, но такава досега не е имало", заяви Василев. Той допълни, че предвижда увеличаване събираемостта и повишение цената на водата, мерките ще залегнат в следващия бизнес-план.
Задълженията на ВиК към 31 декември миналата година са към: община Сапарева баня - 6000 лв., концесионна такса за второто полугодите; 22 000 лв.такса водовземане и 2 000 лв.- данъчни задължения. Вземанията от клиенти са 153 000 лв., които са с 11 000 по- малко спрямо предходната година, от които 108 000 лв. от община Сапарева баня, от фирми- 1 000 лв. и от граждани- 44 000 лв.
През миналата година дружество е реализирано 227 000 лв. приходи от доставяне на вода. Сред най-стриктните платци са жителите на с. Ресилово, там събираемостта е 90, 18 %, като цяло обаче сметките са ниски, тъй като консумацията е по-малка, обясни управителят Василев.