ВФ Неразделни с първа награда  и много хубави емоции от престижен фестивал в Унгария
ВФ Неразделни с първа награда и много хубави емоции от престижен фестивал в Унгария / Личен архив
Дамите от ВФ "Неразделни"- от Кюстендил до Будапеща
82107
Дамите от ВФ "Неразделни"- от Кюстендил до Будапеща
Ръководителят на ВФ "Неразделни" Весела Петрова за фестивала "Циганско лято"
  • Дамите от ВФ "Неразделни"- от Кюстендил до Будапеща
  • Ръководителят на ВФ "Неразделни" Весела Петрова за фестивала "Циганско лято"

Първа награда, с купа и диплом спечели Вокална формация "Неразделни", към НЧ "Братство 1869"- Кюстендил, от престижния международен хоров фестивал "Циганско лято" в Будапеща, Унгария. Този месец ВФ "Неразделни" чества 40- годишен юбилей от създаването си.
"Чест и гордост е, че състав от читалището представи България и Кюстендил по най- достойния начин. Творческият продукт, който се произвежда в читалище "Братство 1869" е утвърдена марка не само на национално, но и на европейско ниво. Съставите към читалището са самодейни, т. е. дамите не получават възнаграждения. Наградата е морална", коментира председателят на културната институция Иван Андонов.


Художественият ръководител на ВФ "Неразделни" Весела Петрова каза, че формацията е допусната до фестивала след предварителна селекция.
"Изнесохме два концерта, в "Унгарската музикална зала" в гр. Пеща и в катедралата "Св. Михаил" в гр. Буда. Реакцията на публиката беше много емоционална. Повдигна ни се самочувствието. Българските хорове са известни в Унгария и очакванията към нас бяха големи, и ние се справихме", коментира Весела Петрова. Тя благодари и на Красимира Матуска за съпровода на пиано, по време на първия концерт. Вторият е бил с акапелно пеене.


"Там се чувствахме като европейци. Много красива столица, гостоприемни хора, много бяхме аплодирани на концертите, което за нас беше една морална награда. Хората там живеят като нас, идентична е Унгария с България в социално отношение. Цените им за нас бяха доста високи. Бяхме единствения хор, на който казаха - бис. Дори другият български хор от Пазарджик, който бе с професионален диригент и оперни певци, бяха впечатлени от нас и ни поканиха на съвместно участие. Така човек си сверява часовника. Почувствахме се горди, че сме българи. Впечатлихме ги с фолклорните обработки, италианските песни, в ренесансов стил и църковно- славянските песни. Дължим много на нашата ръководителка Весела Петрова и подкрепата на читалище "Братство", разказаха пред Дарик дамите от ВФ "Неразделни". Те си пожелаха отново да имат шанса да отидат на подобен фестивал, защо не в Италия, Австрия.


Участниците във ВФ „Неразделни" имаха възможност да се запознаят с богатото културно историческо наследство на Будапеща.
Пътуването на формацията се осъществи с подкрепата на Община Кюстендил, читалище "Братство 1869" и Христо Абаджиев.