Ветераните- туристи си избраха председател-Мария Велинова
Ветераните- туристи си избраха председател-Мария Велинова / netinfo

Клубът  на ветераните- туристи избра за председател на клуба Мария Велинова. Клуба се състои от 43 члена. "Всяка седмица  те следват  призива на Алеко Константинов и с песни бродят по родните Балкани. За активна туристическа дейност в мероприятията на дружеството бяха връчени грамоти на Мария Борисова Джумалиева, Мария Георгиева Панова и Виктор Михайлов Ранов. На тях и на всички членове на клуба  им пожелаваме здраве и да продължават своята дейност, като предават своя опит и знания на по-младите", информират от ТД "Осогово".

Туристическото движение в Кюстендилския край води началото си още от първите години след Освобождението.  На 25 март 1914 г. 20 души-ученици от Кюстендилската  Мъжка гимназия, в една беседка на градската градина основават младежко туристическа дружество „Руен" с председател Кирил Цонев. Така че, следващата година Туристическо дружество „Осогово" ще чества 100 годишният си юбилей.

Милан Киселички завещава своя дом на ул."Цар Михаил"№5 в центъра на града, където се намира офиса на дружеството.На 26 юли 1973 год. се изгражда клуб на ветераните туристи с председател Йордан Зарев.

Следващият поход на туристите е на 3.02.2013 до водопада на Полска Скакавица. Тръгване 8,45 часа от ж.п. гара Кюстендил. Необходима е добра зимна екипировка.