Галерия “Класика” с гостуваща изложба в Кюстендил
Галерия “Класика” с гостуваща изложба в Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик радио,архив
"Човешката хармония” е мотото на Великденски концерт, на който на 11 април 2018 г., в дните на Светлата седмица, от 18.30 часа в ХГ „Вл. Димитров – Майстора” МС ”М. Големинов” ще представи творби от епохата на Ренесанса и Барока в изпълнение на Камерния хор „проф. Георги Димитров” при Националната музикална академия „Панчо Владигеров”.
Творби от Орландо ди Ласо, Джовани Палестрина, Йохан Себастиан Бах, Алесандро Скарлати, Жоскен де Пре, Джон Уибли, Гжегож Горчиидски, Якобс Галлус ще дирижират диригентите от специалностите „Хорово дирижиране” и „Оперно-симфонично дирижиране” Александър Чепанов, Виктор Крумов, Константин Бейков, Мартин Антонов, Михаела Котева и Петър Тулешков от класовете по „Хорово дирижиране” на проф. д-р В. Атанасова , проф. д-р Адриана Благоева, проф. Мирослав Попсавов и проф. Теодора Павлович.
Едни от най-видните представители на ренесансовата и бароковата религиозна музика са Орландо ди Ласо и Джовани Палестрина.
Големият вокален педагог и диригент Орландо ди Ласо живее и композира през XVI век. В историята на музиката е известен като най-плодовитият композитор. Автор на повече от 2000 произведения вокална и вокално-инструментална музика. Овладял всички изразни средства от готиката до ранния барок, той обобщава и доразвива художествения опит на много музикални школи от епохата на Ренесанса.
Джовани Палестрина е автор на 833 религиозни творби – меси, мотети, магнификати, мадригали. Музиката му е изцяло вокална. Той е певец, знаменит органист, хоров диригент, музикален педагог, създател на чистия хоров стил „а капела”.
Концертите по време на Великденските празници водят началото си от 1725 г. и са организирани за първи път в Париж, а по-късно в Лайпциг и Виена. В областта на църковната музика работят и българските композитори Добри Христов, Георги Атанасов и др.
Билети и абонаментни карти - в офиса на Музикално сдружение "Марин Големинов" ул. „Пауталия” 5, всеки делничен ден  от 11 до 13 ч. и от 16 до 18 ч.
Предварителни заявки и повече информация на тел. 0882293981.