Вдъхновени и Нова генерация- за да го има българския фолклор
Вдъхновени и Нова генерация- за да го има българския фолклор / netinfo

С основната идея- младите хора да се запознаят с българския фолклор и той да бъде запазен, в Кюстендил работи сдружение "Вдъхновени", с председател Евгени Вучков. Той е завършил Академията по изкуства в Пловдив, бил е солист на Кюстендилския танцов ансамбъл и Държавния ансамбъл "Тракия".

Евгени Вучков обучава групи в 1- во, 2- ро, 3- то и 7- мо основни училища и детска градина "1- ви юни", всеки делничен ден. Децата са обединени в танцова формация "Нова генерация" и откриха международния фолклорен фестивал "Мир на Балканите", който тръгна от Дупница, и имаше концерт в Кюстендил на 2- ри юни.

Първата сценична изява на състава бе на празника 24- ти май, на площад "Велбъжд" в Кюстендил. Формациите взеха участие и в тържеството по повод 90- годишнината от създаването на Народно читалище "Светлина 1922" в с. Коняво.

Евгени Вучков иска да приложи в Кюстендил, практиката на хореографа Пиер Дюпре от Ню Йорк, т. е. часове по български фолклор във всяко училище, в САЩ са танцували кънтри.

Над 20 души е групата, която се обучава в български фолклор всеки вторник, четвъртък и петък в читалище "Братство".

Танцовите формации "Вдъхновение" и "Нова генерация" ще имат концерт- спектакъл и ден на отворените врати на 22- ри юни, в голямата зала на читалището.