Васил Маргин / Калин Гелев- съдът ще разпитва 12 свидетели и ще решава за ръчно броене на бюлетините
Васил Маргин / Калин Гелев- съдът ще разпитва 12 свидетели и ще решава за ръчно броене на бюлетините / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Иван Демиревски допусна разпит на по 6- ма свидетели по делото за изборите за кмет на община Сапарева баня. Шест на жалбоподателят Васил Маргин и 6 на ответната страна, на избраният за кмет Калин Гелев.
Съдия Демиревски ще се произнесе на следващото заседание по делото, дали ще допусне ръчно броене на бюлетините от 6 секции. Той ще прегледа протоколите от 10- те секции в община Сапарева баня и ще прецени дали има външни намеси, които да разколебаят доказателствената сила на тези документи. Той припомни по време на заседанието, че членовете на СИК са длъжностни лица по смисъла на закона и носят наказателна отговорност за действията си.

Васил Маргин / Калин Гелев- съдът ще разпитва 12 свидетели и ще решава за ръчно броене на бюлетините
netinfo

Адвокат Тодорка Петкова, която представлява независимият кандидат за кмет Васил Маргин, който е жалбоподател, поиска ръчно броене на бюлетините на 6 секции- 1, 2, 4, 5, 6, 7, както и на всички недействителни бюлетини. Тя посочи, че двама от членове на ОИК- Сапарева баня- Калинка Андреева и Силвия Недялкова, която е и зам.- председател на ОИК са подписали протокола, с който е обявен за избран Калин Гелев за кмет, с особено мнение.
"Получихме и подадохме на тел. 112 и до прокуратурата множество сигнали за натиск срещу жители на общината в последните дни преди балотажа и в самия изборен ден. Всички преписки бяха прекратени, но аз съм спокоен, защото хората от общината знаят за какво става дума. Имаше действия, които притискаха, принуждаваха хората да гласуват за опонента. Аз губя с по малко от 1%- 44 гласа или по друг начин казано- 23 бюлетини подадени за мен, но отчетени за опонента ми, обръщат резултата. Ние нямахме членове в СИК, а само застъпници и представители и тогава, когато един член на СИК не иска явно да обяви една бюлетина за кой кандидат е, остава застъпника без информация. Искаме ръчно броене, защото преди 2 години същата политическа сила / ГЕРБ / оспорва изборите за кмет на село Овчарци, като ОИК бе ръководена и тогава и сега от същата политическа сила, и се направи ръчно броене на бюлетините, се оказа, че към резултата на спечелилият кандидат се добавиха още 11 гласа и преднината му се удвои. Допускаме и чисто технически грешки при броенето и попълването на протоколите", заяви за Дарик Васил Маргин.

Васил Маргин / Калин Гелев- съдът ще разпитва 12 свидетели и ще решава за ръчно броене на бюлетините
netinfo

Избраният за кмет Калин Гелев от ГЕРБ и адвокатът му Красимир Петров определиха жалбата като неоснователна.
"Всички секционни протоколи са изпълнени съобразно разпорежданията на ИК. Жалбата е бланкетна, не са посочени никакви конкретни нарушения, които да бъдат изследвани. Поскани са свидетели, с които ще се установяват чисто формални нарушения, които няма как да влияят на изборния резултат. Изборният ден и преминал без сигнали за нарушения от политическите партии", заяви адвокат Петров.
"Отсрещната страна цели да отнема повече от работното, лично време, а общината е пред толкова тежки проблеми, наследени от предишното управление, че просто не ми се говори. С почуда разбрах снощи, ако говорим за феърплей, директорът на УСШ към общината в Сапарева баня е призовавал децата да подканят родителите си да гласуват за опонента ми. Те през цялата кампания използваха деца. Минаха всякакви граници относно етичното и морално поведение. Видяха се и действията, извършени срещу наши рекламни материали в кампанията. Установени са нарушителите. Просто е грозно и е мисля, че е поредното падение на опонентите", коментира Калин Гелев.

Председателят на ОИК- Сапарева баня Илияна Базиргянова също определи жалбата на Васил Маргин като неоснователна, защото комисията е определила резултатите на база протоколите от СИК.