Васил Иванов встъпва в длъжност като обществен защитник на 3- ти октомври
Васил Иванов встъпва в длъжност като обществен защитник на 3- ти октомври / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Общественият защитник в община Кюстендил Васил Иванов ще встъпи официално в длъжност на 3- ти октомври, съобщи самият той в ефира на Дарик радио. Вече е ясно, че офисът на местния омбудсман ще бъде в Обреден дом, на втория етаж.
"Започва ремонт на помещенията и реално ще мога да приема граждани и сигнали в началото на ноември. Техническото забавяне няма да е проблем, защото хората ме познават и вече ме сигнализират за определени проблеми, срещайки ме на улицата", заяви Иванов. Той отговори и на някои от упреците срещу него, като каза: "Това, че съм близък с общинското ръководство, няма да попречи да си върша работата. Избран съм от 2/3 от общинските съветници, като за моята кандидатура са гласували и хора от опозиционните партии".
Васил Иванов е едва 12- тия обществен защитник в общините в РБългария, които са 265. Има внесен законопроект, който се разглежда вече от 3 комисии в Народното събрание, целящ увеличаване на правомощията на омбудсманите по общини, както и по- голямата им независимост. Сега, обществените защитници по общини получават заплатите си от общинските бюджети, като се настоява това да става от държавния бюджет. Законопроектът предвижда, местният омбудсман да се избира с обикновено мнозинство- 50% +1 от присъстващите общински съветници, каквото е изискването при избора на национален омбудсман от Парламента.
"Искам да поясни, че аз не съм подчинен на националния омбудсман. Мога да приемам сигнали само срещу дейността на местната администрация и органи, не и срещу държавните", каза още в студиото на Дарик Васил Иванов.