ВАС отново върна за решение в ЦИК казуса със СИК в община Кюстендил
ВАС отново върна за решение в ЦИК казуса със СИК в община Кюстендил / Дарик Нюз,архив

Върховният административен съд обяви за нищожно последното решение на ЦИК по казуса със състава и ръководствата на СИК в община Кюстендил. Съдът връща преписката на Централната избирателна комисия за ново произнасяне след събиране на необходимите писмени доказателства.Решението е окончателно.

Част от мотивите на ВАС: "Съгласно императивната разпоредба на чл.224 от АПК, указанията на съда по тълкуването и прилагането на закона са задължителни. В тази връзка задължителни за ЦИК са указанията на ВАС, която съобразно същите следва да се произнесе по същество на жалбата, като разгледа и анализира всички относими писмени доказателства и да постанови Решение по същество.
В противоречие на цитираните императивни разпоредби, ЦИК е постановила незаконосъобразно решение за отхвърляне при условие, че съда е задължил последната да се произнесе по същество след събиране и анализ на визираните в решението писмени доказателства, касаещи провеждане на конултациите. Последната е обсъждала единствено и само активната легитимация на жалбоподателя, като не е постановила Решение поради противоречие на членовете относно посочения въпрос.
По тези съображения решението на ЦИК е нищожно и тази нищожност следва да се прогласи, а преписката се върне за изпълнение на задължителните указания на съда".

Делото бе образувано е по жалба, подадена от ПП „Българска социалистическа партия" и Коалиция „БСП Лява България". Първоначално, с Решение от 14.10.2015 год., ВАС отмени решение на ЦИК в частта му, с която е оставена без уважение жалбата, подадена от ПП „Българска социалистическа партия" срещу решения от № 195 до № 240 включително на ОИК - Кюстендил, всички издадени на 29.09.2015 год. и връща преписката в тази й част на ЦИК за ново произнасяне след събиране на необходимите писмени доказателства. ЦИК е провела заседание на 18.10.2015 година, в присъствие на 15 членове на комисията. "На него не са събрани никакви доказателства във връзка с назначаването на секционните избирателни комисии. Разискванията са били насочени основно върху допустимостта на жалбата, подадена от ПП „БСП" - Кюстендил и липсват обсъждания по съществото на спора. С 8 гласа - „за" и 7 - „против" - не е приет предложения проект за решение" пише още в мотивите на към решението.