Вангелов възстанови „Вангелова чешма край Дупница
Вангелов възстанови „Вангелова чешма край Дупница / netinfo

Занемарената и потънала в отпадъци чешма, известна като „Вангелова чешма" вече е възстановена и терена около нея облагороден. Инициативата е на бизнесменът Никифор Вангелов. Освен чешмата, с негови средства е обособен кът за отдих с маса, пейка и барбекю. 

Макар да има съвпадение на имена, Никифор Вангелов няма родствена  връзка с човека дал името си на местността.

Чешмата е правена от Янко Вангелов Янков, преселник от село Влахи, Пиринска Македония. Починал през 1963 година, на 72 години. Бил един от видните дупничани на 20 век. Оказвал е всестранна помощ на съгражданите си.  Краевед-изследователят на Дупнишка околия гл.ас Иван Хаджийски подробно изследва рода на Янков. Неговият баща бил богат скотовъдец, когато се преселили в Дупница, купил 194 дка ниви и ливади, и 7 200 дка гори, оттогава дупничани говорят за Вангелови гори и чешма.  

Днешните наследници на Янко Вангелов Янков са добре познатите д-р Методи Янков, акушер-гинеколог и Надежда Вангелова, която е магистър - фармацевт. Бизнесменът Никифор Вангелов обяви, че ще се свърже с тях, за да обсъдят идеята за поставяне на паметна плоча на чешмата.