Валери Райчев: Да не превръщаме спорта в цирк
Валери Райчев: Да не превръщаме спорта в цирк / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив
Валери Райчев за идеята борбата да не е олимпийски спорт
61349
Валери Райчев за идеята борбата да не е олимпийски спорт
  • Валери Райчев за идеята борбата да не е олимпийски спорт

Като шок и гръм от ясно небе, определи новината от МОК, че борбата може да бъде извадена от състава на олимпийските спортове, главният треньор на клуба по борба "Васил и Георги Илиеви" Валери Райчев.

"Определено е изпуснато лобито в МОК, в Изпълнителното му бюро, там има представители на много държави, които не се занимават с борба. ФИЛА е подценила ситуацията. Тенденцията бе да се развие и женската борба. Но, каузата не е загубена, тепърва ще се пусне тежката артилерия- Русия, бившите съветски републики, Китай, Япония, не малка роля играе и България, като една от световните сили. Здравият разум ще надделее. Спортове, които са били игри за забавление стават олимпийски спортове. Да не превръщаме спорта в цирк!", призова кюстендилският треньор по борба.

Валери Райчев припомни и факта, че интереса към борбата и на Олимпиадата в Лондон бе голям и нямаше места в залата.

"Шамара е за нас и руските републики. В Шри Ланка и Африка го ползват като екзотика. От колко години се развива борбата и от колко години съм в залата, шок. Какви перспективи има за тези момчета, които са предолимпийски надежди и ако септември се реши борбата да не е олимпийски спорт ще бъде тотален срив", коментира още пред Дарик Валери Райчев.