В село Коняво отново ще гласуват за кмет
В село Коняво отново ще гласуват за кмет / Дарик Кюстендил

Административният съд в Кюстендил обяви като недействителен избора за кмет в село Коняво. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Върховния административен съд,  каза председателят Галина Стойчева. Сред основните мотиви са нарушение на член 197 от Изборния кодекс, регламентиращ записване на  ЕГН и данни от лични карти на гласувалите на втория тур. "Подписите само на избирателите срещу имената не са доказателство за идентичност. Не е сериозно и твърдението на свидетеля Петър Тошев, председател на СИК,че познава всички 704 избиратели в селото. Вотът е опорочен и е наложително произвеждане на нови избори", са част от мотивите на административния съд, прочетени в залата.

Даниела Божилова, който спечели изборите в Коняво от листата на Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" обяви, че ще обжалва решението. "Не смятам, че на хората на Коняво трябва да се причинява това", каза още кметът на населеното място.

Останалата втора Марияна Александрова бе категорична, че при потвърждение на решението и от ВАС ще участва в надпреварата, след като с президентски указ, се насрочи дата за нов избор. "Не съм се съмнявала в българското правосъдие. Доволна съм от решението на съдия Галина Стойчева", каза още след обявяване  на решението Александрова.