В Рила, Бобошево и Невестино представиха възможности по Оперативните програми
В Рила, Бобошево и Невестино представиха възможности по Оперативните програми / ОИЦ

Отворени процедури за кандидатстване за безвъзмездно финансиране по оперативни програми бяха разяснени на поредица от информационни срещи, които Областен информационен център (ОИЦ) - Кюстендил проведе в периода 22÷26 април 2013 г. в общините Рила, Бобошево и Невестино. Друг фокус на проведените срещи беше представянето на примери за успешни проекти, реализирани с помощта на европейски средства.

На информационните събития екипът на ОИЦ представи процедурата по подприоритет 2.2. „Компетентна и ефективна държавна администрация" по Оперативна програма „Административен капацитет". Присъстващите получиха актуална информация и за възможности по Оперативните програми (ОП) „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г." (ОПРЧР) и „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г.".

Разяснения бяха дадени за схемата „Отново на работа" , по която Агенция по заетостта изпълнява проект „Детегледач - шанс за реализация с обучение към заетост", финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Целта на проекта е да се осигури обучение и заетост на безработни лица, регистрирани в Дирекции „Бюро по труда", чрез предоставяне на качествена грижа за отглеждане на деца от 0 до 3-годишна възраст, на които и двамата родители са наети по трудово или служебно правоотношение, или са самонаети. За повече информация: Агенция по заетостта, http://www.az.government.bg/ и Дирекциите „Бюро по труда" в страната.
Друга представена на срещите актуална процедура по ОПРЧР бе схемата "По-близо до работа", насочена към новонаети/заети лица по трудов договор, които работят в населени места, различни от тези, в които са регистрирани по настоящ адрес. В ДБТ желаещите подават заявления за предоставяне на средства в реален размер за направените с обществен транспорт ежедневни транспортни разходи до работното място и обратно (до 100 километра от населеното място, където е местоживеенето на лицата по настоящ адрес).

В рамките на проведените семинари експертите от ОИЦ подчертаха също, че по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013 г." продължава набирането на проектни предложения по процедура

„Енергийна ефективност и зелена икономика". Процедурата основно цели да се предостави подкрепа на микро, малките и средните предприятия в България за осъществяване на прехода към „зелена икономика" чрез насърчаване изпълнението на проекти, пряко свързани с прилагането на енергоспестяващи технологии и въвеждането на възобновяеми енергийни източници, прилагане на технологии за намаляване на енергоемкостта на производството, както и мерки за усъвършенстване на процесите в предприятията и енергийния мениджмънт. „Енергийна ефективност и зелена икономика" е открита процедура за подбор на проекти, покриващи определени изисквания за качество, без определен срок за кандидатстване, но не по-късно от 31.10.2013 г.

От ОИЦ информираха, че друга възможност през 2013 г. по Оперативна програма „Конкурентоспособност" е предстоящата за отваряне процедура за кандидатстване за безвъзмездно финансиране "Внедряване на иновации в предприятията". Тази процедура е насочена към предоставяне на интегрирана консултантска и инвестиционна подкрепа на предприятията за внедряване в производството и пазарна реализация на иновативни продукти, процеси и услуги.

Участниците в проведените от ОИЦ - Кюстендил срещи се запознаха и с примери за успешно реализирани проекти, финансирани със средства от европейските фондове.