В памет на Людмата!
В памет на Людмата! / Дарик- Кюстендил,архив

Големият човек, алпинист и поет, Людмил Янков е роден на този ден- 11 август 1953 г. Той е обявен за почетен гражданин на Кюстендил през 1998 г.
"За България през 1984 г., Людмил Янков се превръща за една нощ в име - легенда, извършвайки човешки подвиг, по-висок от всякакви върхове, в името на спасението на свой другар, съекипник, приятел. Загърбвайки своята мечта, прави невероятното, преодолявайки 1300 м. денивелация на "един дъх", за да окаже помощ на Христо Проданов. В многогодишната история на хималайския алпинизъм няма подобен пример на човешка саможертва и героизъм. Той не стигна върха! Не стъпи на Еверест, а се върна по-голям от него! И в последния си тур по Камилата Людмил остави по скалите и дадената дума, и своята усмивка, и добротата, и безкрайната си човечност за нас. За да има с кого да се сравняваме вечно!", тези изречения ни припомня приятелят Николай  Ковачев.


Всяка година на 11 август, групата „ Людмил Янков " кани приятели, алпинисти и туристи да отдадат почит на паметната плоча при втора тераса над хижа „Мальовица" от 12.00 ч.
Алтернативно събиране на Мальовица за хората, които са на работа - 15 август 2015 г. /събота/, в съвсем свободен порядък и на принципа на самоорганизацията.
Тези, които не могат да пътуват за Мальовица могат да поднесат цветя на паметника на Людмил Янков и Стоян Наков в градинката на пресечката на ул."Л. Янков" и ул."Т. Каблешков"- Кюстендил.