В Кюстендил ще има клуб по сумо? Прави го еврошампионка
В Кюстендил ще има клуб по сумо? Прави го еврошампионка / netinfo

Първата българска европейска шампионка по сумо и единствена до момента е кюстендилка. Тя е и от първите състезателки в България по самбо и кеч. Казва се Офелия Димова и днес е експерт в отдел "младежки дейности и спорт" в община Кюстендил.

Офелия Димова започва да тренира джудо през 1983 година, открива я за спорта Венцислав Пържев. 2 години по- късно женския профил на този спорт в Кюстендил е закрит и тя става състезател на "Миньор"- Перник, а по- късно като студент и на "Академик"- София. Завършва НСА, специалност- треньор по джудо и учител по физическо възпитание и спорт.

През 1991 година, Офелия Димова е една от първите жени в България, които започват в спорта- самбо. Година по- късно е един от основателите на първата "група по кеч" в страната. / Чуй 1 /

Тя обича да търси новото и предизвикателствата. През 1996 година става от първите състезателки по сумо на България. Участва на ЕП в Женева, Швейцария, където става първа в категорията си, но шампионата е обявен по- късно за демонстрационен за жените. Офелия печели и титлата "Мис Чар". Така стигаме до 1997 година, когато на ЕП в Германия кюстендилката става европейска шампионка по сумо в тежка категория и изправя залата на крака. / Чуй 2 /

Офелия Димова работи за създаването на нов спортен клуб в Кюстендил, по джудо, самбо и сумо. Тя е треньор по трита вида спорт.