/ iStock/Getty Images
"Подкрепяте ли повишаването на данъка върху недвижимите имоти за град Кюстендил от 1,4 промила на 1,9 промила" и "Подкрепяте ли повишаването на такса битови отпадъци за град Кюстендил от 1,4 на 1,9" пита Общината днес жителите на Кюстендил. В селата в Община Кюстендил питането е за промяна на местните данъци и такси, както и такса смет от 1,9 на 3,9 промила.

Местното обществено допитване ще се състои от 08.00 до 18.00 часа. Жителите на Кюстендил и селата в общината могат да гласуват в секции на открито, в дворовете на учебните заведения и на местата, където обикновено гласуват. Разкрити ще бъдат 87 секции.

Нов заместник-областен управител в Кюстендил

Резултатите от допитването ще бъдат съобщени веднага след обработването им, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че общественото допитване са прави изцяло с доброволци.

"Не сме ангажирани пряко с провеждането на референдума, но ще следим за недопускане на нарушения на обществения ред", каза за БТА комисар Васил Паргов, началник на Охранителна полиция" при ОД на МВР в Кюстендил.

Според изчисленията на Общината, увеличението средно ще бъде с 11 лв. годишно - за данък сгради и с 18 лв. - за такса смет. При така предложения размер на ставките върху недвижимите имоти, Общината очаква постъпления с повече от 610 хиляди лева годишно.

Данъците в община Кюстендил не са променяни от 2007 година.
БТА