В Кюстендил са подготвили пъстра програма за Празника на черешата, който ще се проведе от 25 до 27 юни.

В първия ден ще се проведат базар на кюстендилски череши и изложение на занаятчии и производители. От 19.00 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ ще бъде представена емблематичната постановка на Театър „София“ - „Апетит за череши“. В 19.30 часа ще се състои художествен пърформънс – флашмоб, с участие на детски и младежки школи от Кюстендил В 20.00 часа на площад „Велбъжд“ предстои празничен концерт със Свет Радославов и Дара.

Празникът продължава на 26 юни, когато между 10.00 часа и 16.00 часа ще се проведе художествено изложение на череши и черешови произведения.

Официалното откриване на Празника на черешата ще бъде от 11.00 часа.

Програмата включва представяне на перспективни сортове череши за страната и региона от Институт по земеделие, Кюстендил, конкурс за най-едра череша, атрактивно вешало и красив черешов щанд, както и празничен концерт. В 16.00 часа ще бъдат обявени резултатите от конкурсите, а специален гост ще бъде народната певица и почетен гражданин на Кюстендил – Олга Борисова. От 21.00 часа ще започне празничен концерт с Рафи.

Третият ден от празника ще стартира от 10.30 часа с кулинарна надпревара „Череши в кухнята” и кулинарни демонстрации с гост Драгомир Драганов.  От 12.00 часа започват състезателни игри с череши, а в 14.00 часа ще бъдат обявени резултатите от кулинарна надпревара „Череши в кухнята” и закриване на празника.
 
община Кюстендил