/ iStock/Getty Images
Наказания "лишаване от свобода" за срок от по 3 месеца, изпълнението на които се отлага за изпитателен срок от по 3 години и 10 000 лева глоба, определи Районният съд в Кюстендил на граждани на Република Албания и Република Северна Македония.

Обвиняемите са нарушили точка от заповедта на здравния министър, според която пристигащите от оранжеви зони се допускат на територията на страната само при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

Здравните власти с разяснения за новите правила за влизане в България

Двамата обвиняеми са влезли в страната без представен документ и са заявили, че ще преминат транзит през територията на страната.

Албанският гражданин се е признал за виновен и съдът е одобрил споразумението, постигнато между прокуратурата и защитата му. Той е влязъл в страната на 14 юли, не е напуснал незабавно територията на РБългария, а се върнал на ГКПП - Гюешево на 19 юли.

Районният съд в Кюстендил е признал за виновен за същото престъпление и подсъдим от Република Северна Македония. Той е влязъл през ГКПП - Гюешево на 2 юли се е върнал на пункта на 07 юли.

Присъдите подлежат на жалба и протест пред Окръжния съд в Кюстендил, в 15- дневен срок.
 
БТА