В етноцентър „Рубин  показаха традицията по замесването на обредните хлябове за Бъдни вечер
В етноцентър „Рубин показаха традицията по замесването на обредните хлябове за Бъдни вечер / Дима Кирилова,Дарик радио


Етноцентър „Рубин" съвместно с НЧ"Славчо Темкин" село Драговищица показаха традицията по замесването на обредните хлябове за Бъдни вечер.
„Най-важното за Бъдни вечер е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта. Тогава най-младите момичета носят „мълчана" вода, тоест не проговарят по пътя. С нея домакинята замесва кръгла пита, наричана боговица или бъдняк.

В етноцентър Рубин  показаха традицията по замесването на обредните хлябове за Бъдни вечер
netinfo

 

 

 

 

Вътре слага сребърна пара и дрянови пъпки за късмет и здраве, а отгоре я украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които трябва да донесат благополучие. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома", заявиха бабите от село Драговищица.
В Етноцентър „Рубин" демонстрираха и как се прави греяна ракия от Пиянечкия край.

В етноцентър Рубин  показаха традицията по замесването на обредните хлябове за Бъдни вечер
netinfo

 

В етноцентър Рубин  показаха традицията по замесването на обредните хлябове за Бъдни вечер
netinfo