/ Маргарита Петрова
Посмъртно, призът „Будител на годината” беше присъден на първия хореограф в Дупница - Славе Ситнилски. Дал изключително много на града и региона, много от неговите ученици са хореографи и продължават делото му. Плакета получи неговия син Милан Ситнилски.

Ученик на Славе Ситнилски е Воин Воинов, гл. худ. ръковдител на ФТА „Актавис”, който сподели спомени и разказа за неговото дело. За работата си със Ситнилски сподели и Валентин Кенов, ръководител на ансамбъл „Пауталия” Кюстендил.

Будител на годината
Маргарита Петрова

Призове получиха и три дами. Първата е дългогодишният читалищен секретар на НЧ „Пробуда” с. Джерман, Пантелина Караманска. Съхранила и възродила българските традиции и обичаи в селото.

Благодарение на нея село Джерман за първи път „лазарува”, за първи път „коледува”, за първи път се играят кукерски игри и се пали кукерски огън на стадиона на 1-и януари.

Награждават утре призьорите за Будител на годината 2018 в Дупница

Нейните групи, поколения джерманци печелят почетни грамоти, плакети и фестивали от национални и международни форуми. Кулминацията е спечелената през тази година „Златна маска”от кукерската група към читалището, на Международния маскараден фестивал „Сурва” в град Перник. Нещо, което е било мечта на Караманска и кукерите, дълги години.

Актрисата Снежана Малковска също получи признание в навечерието на 1 ноември. Изиграла десетки роли на сцената на ОбДТ „Невена Коканова”, последните 10 години е и ръководител на детска театрална школа към театъра.

С приза „Будител на годината” беше удостоена и Мария Анастасова. Тя е художник и арттерапевт. Завършва обучение по арттерапия и 5 години работи като артерапевт в Център за обществена подкрепа, а в момента работи в детски център в Дупница. Досега е имала участия в общи изложби и една самостоятелна. От 30 години се занимава с иконопис, като през този период е нарисувала над 800 икони.

Будител на годината
Маргарита Петрова

Будител на годината
Маргарита Петрова

В празничната програма със свои изпълнения се включиха мъки хор „Св. Иван Рилски”, ФТА „Актавис” и ВС „АртПоп”.

Будител на годината
Маргарита Петрова

Будител на годината
Маргарита Петрова

Дарик- Кюстендил