/ netinfo
Системата за заплащане на паркиране в "синя зона" с sms в Дупница вече работи. Поставени са необходимите обозначителни табели. Единният номер е 13701, цената за паркиране си остава 1 лв., а цената на sms е в зависимост от индивидуалния план.

Това, което трябва да знаят потребителите при изпращане на sms за паркиране са няколко обясни директорът на ОП „Паркинги и гаражи“ Радостина Велинова. Важно е да се знае, че номера на автомобила в sms-а трябва да бъде изписан така, както е изписан на регистрационният номер, тоест с главни букви, на латиница, без интервали или други символи. „В противен случай системата ще отчете sms-а, ще вземем парите, но при проверка от страна на инкасаторите ще излезе, че за превозното средство няма платена такса“ обясни Велинова.

Въвеждат SMS-паркиране в обхвата на "синята зона" в Дупница

Ако изпратите sms след 18:00 часа до 7:30 часа ще получите съобщение, че се намирате извън работното време на „синя зона“ и няма да бъдете таксувани, ако обаче пратите sms след 7.30 часа системата ще го приеме и ще ви таксува, но времето за таксуване ще бъде отчетено от първия час на работното време на платеното паркиране, тоест от 8 часа.

Освен това системата ще информира клиентите на „синя зона“ 10 минути преди изтичане на времето, за което е платено, а самата система е настроена така, че ако нямате мрежа или по друга причина не може да получите sms, то тя ще изпраща съобщение на всяка минута до изтичане на времето. За тези, които искат да заплатят за 3 часа платено паркиране ще трябва да изпратят 3 sms-а един след друг, системата е настроената така, че генерира получените съобщения.

Въпреки нововъведението, за паркиране ще може да се плаща и на инкасаторите, които са по места. „Целта с въвеждането на тази система е да бъдат улеснени клиентите на синя зона“ обясни Велинова.