В  Дупница и Кюстендил представиха резултатите от кампанията „Да създадем заедно България 2020
В Дупница и Кюстендил представиха резултатите от кампанията „Да създадем заедно България 2020 / ОИЦ Кюстендил

Устойчиво и интегрирано градско развитие е сред приоритетите в проекта на Оперативна програма «Региони в растеж» (ОПРР) 2014-2020. ,това посочиха от Областен информационен център (ОИЦ) - Кюстендил на тематични срещи, проведени на 28 април 2015 г. в Дупница и Кюстендил в рамките на втората фаза на националната кампания «Да създадем заедно България 2020». Пред потенциални бенефициенти екипът на ОИЦ - Кюстендил представи резултатите от анкетното проучване, проведено по инициативата във всички общини на област Кюстендил. Присъстващите на срещите бяха информирани за възможностите за реализиране на постъпили проектни идеи от оперативните програми за програмен период 2014- 2020 г.

Според данните от допитването, най-голяма част от анкетираните в Кюстендилско (48 %) посочват, че е необходимо през новия програмен период европейски средства да се инвестират в инфраструктурни мерки. За община Кюстендил общо 72 предложения са отправени за подобряване на градската среда, като най-често се открояват предложения за асфалтиране на улици, реновиране/ изграждане на тротоари, озеленяване, благоустрояване на паркове и междублокови пространства.

Сред основните приоритети в проекта на ОПРР 2014-2020 е именно финансиране на мерки за устойчиво и интегрирано градско развитие. Това стана ясно от презентацията на Здравко Сечков, експерт по местно развитие, който беше поканен от ОИЦ - Кюстендил като гост-лектор на проведените срещи. Сред включените мерки са изграждане/реконструкция/рехабилитация на физическите елементи на градската среда, като напр. пешеходни алеи и тротоари. Част от другите предвидени за финансиране мерки по този приоритет са изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, паркове, зелени площи, детски площадки, зоопаркове, градски площади, междублокови пространства, спортни площадки за свободен достъп и др. В проекта на ОПРР като потенциални бенефициенти по това направление са посочени общини на големи и средни градове от 1-во до 3-то ниво, където попадат и общините Дупница и Кюстендил.

В община Кюстендил на второ място в проучването по инициативата - общо 45 предложения - са отправени за еврофинансиране на мерки за заетост - сред тях откриване на нови работни места, в т.ч. за хора между 55-65г., младежи, хора с увреждания. От ОИЦ - Кюстендил информираха, че в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 са предвидени за финансиране такъв тип мерки.

Сред другите често отправяни предложения в допитването по инициативата в Кюстендилско са финансиране на дейности по възстановяване на културна инфраструктура, реновиране и изграждане на спортни съоръжения, мерки за развитие на туризма, социална инфраструктура. В проекта на ОПРР 2014-2020 са предвидени за финансиране и дейности като развитие на инфраструктурата в сферата на културата чрез строителство, реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане например на културни центрове, театри, читалища, библиотеки, опери, галерии, изложбени зали и други обекти, свързани с културния живот. Съгласно проекта на Програмата, общини от 1-во до 3-то ниво ще бъдат допустими бенефициенти за дейности като строителство, реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на спортни зали, плувни басейни, футболни игрища, стадиони, комбинирани игрища за волейбол и баскетбол, тенис кортове и др.

Предстои Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 (ОПРР) да бъде изпратена за официално одобрение от Европейската комисия.

Със срещите в Дупница и Кюстендил екипът на ОИЦ - Кюстендил приключи поредица от тематични събития с потенциални бенефициенти във всички общини на област Кюстендил. На събитията беше представена обобщената информация от проведената анкета в рамките на кампанията „Да създадем заедно България 2020", както и възможностите за реализиране на съответните проекти по оперативните програми за периода 2014-2020 г. Заключителното събитие по кампанията е предвидено за 9 май 2015 г. на „Арката" на площад „Велбъжд" в гр. Кюстендил.

В  Дупница и Кюстендил представиха резултатите от кампанията Да създадем заедно България 2020
netinfo