Уволниха 5- ма митничари от Гюешево, заради чесън
Уволниха 5- ма митничари от Гюешево, заради чесън / Дарик- Кюстендил, архив

Освободени са петима служители от Митнически пункт- Гюешево. "Случаят е предаден на прокуратурата, така че ще се въздържим от повече коментари", се казва в съобщение на Агенция "Митници" до Дарик- Кюстендил, в отговор на поставени от екипа ни няколко въпроса.
Митничарите са уволнени за фиктивен износ на чесън за Македония и Косово, и прикрит внос на чесън от Македония. По информация на Дарик, разследването е за 3 тира, за които е изписано по документи, че са напуснали страната, а те не са минавали граница. Други три тира пълни с чесън са оформени в митническите документи като празни, но в документите на македонската митница и на българската гранична полиция те са пълни с лук, както описват в Македония и чесъна.
По непотвърдена от официален източник информация на Дарик, освобождаване от длъжност или наказание грози и началника на Митнически пункт- Гюешево.
Чесънът е стока, за която има квоти в ЕС, за да се стимулира местното производство. С фиктивният износ обаче той остава на местния пазар.