Увеличават камерите на пътя  и глобите за превишена скорост
Увеличават камерите на пътя и глобите за превишена скорост / Дарик Кюстендил, архив

Броят на камерите по пътищата в България от 15 ще се увеличат на 300. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата. От КАТ Пътна полиция отчитат трайна тенденция за намаляване на пътно-транспортните произшествия, убитите и ранените на пътя.

"Камерата е безпристрастен регистратор на увеличението на скоростта. Няма ги палката, полицая и отношенията между водач и униформен. Електронният фиш се издава на собственика на автомобила, който ще има седемдневен срок да посети съответната ОД на МВР, където да му се изготви наказателно постановление. Там той може да посочи и водачът, който е управлявал автомобила в  момента на заснемането, ако това не е бил собственика", заяви за Дарик депутатът от ГЕРБ Валентин Микев, който е член на транспортната комисия в Парламента. Законът предвижда 30 % намаление на стойността на глобата, когато собственикът доброволно посети КАТ в посочения срок.

Отнемането на шофьорската книжка ще става при превишение на скоростта с над 50 километра в час в населено място, а не както досега при 30 км, а за  извън населените места ще важи правилото за  три нарушения в рамките на 365 дни. Промените в Закона предвиждат и увеличение на всички санкции за нарушение на правилата за движение, допълни Микев