Търсят се строителни фирми, които да възстановяват щетите от водното бедствие в община Кюстендил
Търсят се строителни фирми, които да възстановяват щетите от водното бедствие в община Кюстендил / netinfo

С пъти повече от споменатите 3 000 000 лв. ще бъдат необходимите средства за възстановяване на щетите от бедствието предизвикано през изминалата седмица от придошлите води на река Бистрица, информира кметът на Кюстендил Петър Паунов. “Ако бъдат отпуснати тези пари, те ще стигнат само за най- спешните ремонти”, заяви Паунов. С тях ще може да бъдат частично възстановен главният път, оправено водохващането и ще бъдат изградени десетки метри подпорни стени в село Сажденик, където ситуацията е много тежка.

  “От днес започва работа по опесъчаване на 7 км. черен път, който свързва село Ръсово с главния път. Най- неотложните работи обаче са по водохващането в Осоговската планина. То трябва да бъде възстановено до месец, иначе сме заплашени да останем без питейна вода”, заяви Паунов.

Според него в момента голям проблем, е че няма необходимата техника в региона, с която да започне постепенното отстраняване на нанесените щети. “Трябва да се свържем със строителни фирми, които биха работили предварително, а след това да получат средствата си”, каза още кметът.

До края на деня ще стане ясна цялата необходима стойност за възстановяване на щетите. Обектите, който са засегнати са : административна сграда на ВЕЦ- Гърляно, пътя свързващ Гърляно с бившата оловно- цинкова мина, мостовете при Ръсово и Николичевци, масивните огради на частни имоти, международния път Гюешево- Кюстендил.

 На сесията на Общински съвет- Кюстендил, кметът на Кюстендил Петър Паунов ще награди с почетни плакети служители на МВР, представители на "Райкомерс", както и Александър Малинов, Михаил Абаджиев и Милчо Георгиев.