Търговците от ГУМ-Дупница не се разбраха с кмета и председателя на ОС
Търговците от ГУМ-Дупница не се разбраха с кмета и председателя на ОС / netinfo

Търговците от ГУМ-Дупница не искат промени - по-високи наеми, ремонт на сградата, обособяване на отделни клетки или прегради между щандовете. Това мнение те изказаха на среща с кмета Методи Чимев и председателя на Общинския съвет Ивайло Константинов. Според Константинов, промените - по-добър вид на сградата и по-добро вътрешно оформление ще привлекат и повече клиенти.

Ремонтът може да бъде финансиран чрез заем, обясни Константинов, като допълни, че 400 000 евро ще са достатъчни. Шефът на местния парламент направи сравнение между Дупница и Сандански, за оборотите на всички търговци. Според данните, които изнесе, за Дупница сумата е 300 0000 лв., а за Сандански над 2 млн. лв. Според търговците, не външния или вътрешния вид на сградата, а липсата на средства в дупничани са причина за затворените щандове и ниски приходи.

„Хората влизат, разглеждат и си излизат, без да са си купили нищо. Вижте колко магазини затвориха в последните месеци", коментираха търговците.

Преди няколко дни Ивайло Константинов заяви, че вариантите за бъдещето на ГУМ-Дупница са три - ремонт, закриване на общинското дружество или преотдаване на управлението. Това предизвика реакция сред наемателите на щандове в ГУМ, които се опасяват, че ако бъде направен ремонт ще бъдат завишени наемните цени.

Кметът Методи Чимев заяви, че общината като собственик на сградата иска да формира по-добри приходи от нея, а готвените реформи ще са в интерес на хората. Търговците предложиха, идеята на кметството да бъде приложена на третия етаж, който е почти празен и ако има ефект, биха се съгласили да се прави и на останалите търговски площи.