Празникът Коледа напук на традиционното мислене и предколедното геройско постене, крие много подводни камъни. Аха-аха си издържал / навярно са малцина, но да ги поздравим/ 40 денонощия /от по цели 24 часа, по шейсет минути всеки от тях/ без месо и продукти от животински произход и ...идва ред на коледната баница. Аматьорското око и наивния ум би казал к'во пък толкоз - кори, сирене, яйца-сирене, сирене-яйца, готвене с телефонна слушалка защипана между дясното рамо и дясното ухо и от там ти се подава тайна информация от близък роднина от женски пол / в общия случай/.
Не готвенето*, залогът е голям. Гостите са се наточили за сериозна кулинарна магия, а ти излизаш с тестен ансамбъл от пет продукта и половина. Как ще вземеш акъла с нещо толкова просто наглед, и по-важното - храната винаги е повод за подаръци.
В нощта преди Коледната утрин стани рано и виж къде светят лампите. Там се готви. И други неща, и баници. Ако това не ти е оферта, то приеми готварската рецепта от моята баба.
Аз й звъннах по телефона, за да питам бабо как ги правиш коледните баници ? чуй
/ авторът принципно се разграничава от оценка на рецептата поради обективни причини:
1. субективизмът в случая е неизбежен.
2. не вярва в хороскопи и готварски рецепти/