Туристическо дружество „Рилски езера ще ипотекира сградата си, заради доброволци
Туристическо дружество „Рилски езера ще ипотекира сградата си, заради доброволци / netinfo

Туристическо дружество „Рилски езера" Дупница ще ипотекира сградата си в градската градина, като банкова гаранция за изпълнение на спечелен проект. Това решение е взето по време на заседание на Управителният съвет на дружеството.

ТД „Рилски езера" Дупница има спечелен проект за 100 000 лв., по който за една година ще работят 7 доброволци в полза на дружеството. Едно от условията, за да стартира проекта е да има банкова гаранция от 20 000 лв. Единствената възможност да се осигури банкова гаранция е да бъде ипотекирана сградата. Говорителят на дружеството Елена Лозанова коментира, че парите ще са в банковата сметка и няма да се харчат, а след приключване на проекта парите ще се възстановят и тежестта за имота ще отпадне. Според Лозанова проекта ще бъде полезен, а ипотекирането на сградата не е рисково действие.

Проектът е към Европейската доброволческа служба и Център за Младежки инициативи. Доброволците ще почистват района на Скакавица, ще извършват ремонтни дейности по хижата, маркировка на пътеки, почистване на долината на река Бистрица и други възложени им през годината дейности от туристическото дружество.

Средствата по проекта са за обезпечаване престоя на доброволците - квартира, храна, джобни, както и за материали свързани с дейностите по почистване.