Трима ученици от Кюстендил участваха в Асамблеята Земята и децата в НСА
Трима ученици от Кюстендил участваха в Асамблеята Земята и децата в НСА / Кирил Мицов
Трима ученици от Кюстендил и общо 10 от областта участваха в първата национална Асамблея „Земята на децата“, която се проведе на 1 юни в НСА. Общо 280 талантливи тийнейджъри от 28- те области на България участваха в асамблеята, като всеки от тях бе придружен и от негов учител. Те са излъчени от регионалните управления по образованието и децата са на възраст между 12 и 16 - с постижения в изкуството и спорта.
 
Събитието бе в рамките на два панела - художествен пленер и спортно-щафетни занимания. Основен организатор е Ваня Ламбева, председател на сдружение „Дива земя“.
 
“Асамблеята бе отлично организирана. Децата рисуваха и спортуваха, осигурена им бе храна, получиха и подаръци. Спортното училище в Кюстендил бе представено от Васислав Бисеров Арнаудов, ученик в 9- ти клас, с профил Футбол. Той имаше възможност да играе хокей на трева, скуош и доджбол / народна топка /. Децата се докоснаха до нови спортове, видяха базата на НСА. Завършващите Спортното училище, с успешно взета матура по български език и литература и взет държавен изпит по вид спорт, влизат без допълнителен прием в НСА”, коментира учителят и треньор по футбол Кирил Мицов.

Кирил Мицов и Васислав Арнаудов
Кирил Мицов
 

Кюстендил бе представен в Асамблея “Земята и децата” още от Камелия Петрова Пешева от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” и Мария Рудик от ОУ “Св. Паисий Хилендарски”.
 
Асамблеята обедини момчета и момичета от цялата страна, с цел да ги поощри да се занимават с различни жанрове и да покажат възможностите си пред много широка публика. 
 
Дарик- Кюстендил