/ Влади Владимиров
Трикратната световна шампионка и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Петрова бе в Кюстендил за провеждането на изпит за техническо ниво - “Златна роза”, на гимнастички на “Велбъжд”. Заедно с нея, в комисията бяха доц. Мария Гатева от НСА и Любомира Казанова, едно от златните момичета в ансамбъла на България от близкото минало.
 
Гостите бяха посрещнати от създателката на школата по художествена гимнастика в Кюстендил Райна Афионлиева, почетния президент на СКГ “Велбъжд” Блага Шишкова, представителя на ММС Мая Лехчанска, председателя на клуба Валя Машова и треньорите в школата. Домакините подариха на гостите, като жест на уважение, кошници с кюстендилски сушени плодове от Овощната градина на България.

Мария Петрова в Кюстендил
Влади Владимиров

Мария Петрова в Кюстендил
Влади Владимиров

Мария Петрова в Кюстендил
Влади Владимиров
 

“Признавам, изключително харесвам Мария Петрова. Тя е Мадона в световната художествена гимнастика и затова от името на клуба й подаряваме репродукция на картина на големия художник Владимир Димитров- Майстора.

Това е последния му жив модел - Боянка, която е на 82 години и живее в село Шишковци. Картината има и послание на гърба, от Майстора и от името на клуба”, каза председателят на СКГ “Велбъжд” Валя Машова.
 
“Първо сме изключително трогнати от милото посрещане. Била съм тук като дете на състезание и залата и коридорите ми се струваха страшни. Участвали сме заедно с Валя.

Горда съм и щастлива от присъствието на Райна Афионлиева, която много ми помагаше като бях гимнастичка и беше моя треньорка на първото ми Световно първенство, отговаряше за мен, да ме подготвя. Тя е нашия талисман тук.

Доц. Мария Гатева от НСА, за тези от вас, които искат да станат треньори и учители. Бубето / Любомира Казанова / е живия пример какви може да станете. Изпитът не е труден. Бъдете концентрирани за всяко упражнение.

Не се притеснявайте ако днес не го издържите, защото винаги има следващ шанс”, заяви пред гимнастичките от “Велбъжд” трикратната световна шампионка Мария Петрова.
 
Пред Дарик, тя каза, че знае какво е за едно момиче от провинцията да стигне до върха. Нейната кариера започва от Пловдив.
 
“Необходими са голям труд, голямо усилие и голямо търпение, благодарение и на треньорите работили с нас. Тук виждам приемственост в Кюстендил, с Райна Афионлиева, Блага Шишкова, Валя Машова и другите колежки, всички с микс от знания, опит и енергия се грижат за децата.

За нас е интересно да посетим градовете, да дойдем лично, да видим как се подготвят, какви са им проблемите. Благодарение на Програмата за спортно- техническите нива “Златна роза” сме тук в Кюстендил. Връщам се тук след повече от 20 години и ми е много мило и приятно”, коментира в интервю само за Дарик Мария Петрова.

Мария Петрова в Кюстендил
Влади Владимиров

Мария Петрова в Кюстендил
Влади Владимиров

“Златна роза” е разработена от БФХГ с цел да уеднакви движенията на децата от ранна детска възраст. “Ние искаме базата, основата, телодържанието, красотата на ръцете, оптегността на падьомите, фината и елегантната стойка да я разучават и да я знаят още от малки. След това да знаят как да докосват уреда, как да работят с него”, допълни вицепрезидентът на БФХГ.

Мария Петрова  коментира пред Дарик и присъствието на три момичета, започнали своята кариера от Кюстендил, в националния отбор- жени. Това са Ерика Зафирова в ансамбъла, Вая Драганова и Леонор Божанова в индивидуалната надпревара.

“Ерика познавам от най- дълго време, дете с изключителни качества и въртеливост. От индивидуален състезател, тя реши да мине в ансамбъла и се справя там много успешно. Харесана бе от треньора Весела Димитрова. Тя е изключително концентриран състезател, който е търпелив и много работи, и успехите при нея ще дойдат.

Вая е една звезда изгряла на хоризонта и всички имат много очаквания към нея и тя ги оправдава и се представя след всяко следващо контролно по- добър начин.
Леонор има много пластика в нейните движения. Има бъдеще, важното е да работи и да има търпение”, каза Мария Петрова.
Дарик- Кюстендил