Трето ОУ Проф. Марин Дринов чества 106-годишнина
Трето ОУ Проф. Марин Дринов чества 106-годишнина / netinfo

106 години Трето основно училище и 176 години от рождението на патрона му проф. Марин Дринов бяха отбелязани днес. Четиресет и пет години училището се помещава в югоизточната част на Кюстендил, в cградата, известна днес като стария пионерски дом. През 1953 г. при новото райониране Трето се премества на бул. "България" и повече от 60 години детско ято оглася училищния двор.


"Днес младите Дриновци, учители и ученици, има с какво да се гордеят. През изминалата учебна година наши ученици спечелиха 3 първи и 3 трети места на международни конкурси в областта на изобразителното изкуство, над 10 национални, много областни и общински призови места.

В Националното състезание на СБНУ 32 ученици са с максимален брой точки; В националното състезание по БЕЛ - „Любословие" имаме 5 сребърни грамоти и една бронзова; В областта на музиката - фолклорна група „Глагорец" спечели ІІ място в националния конкурс „Орфеево изворче" и І място в Националния конкурс „Звезди на радиото" - Благоевград.

В областта на спорта наши ученици са медалисти в интернационалния турнир по карате, печелят много областни и общински състезания; С отлично представяне са учениците ни на олимпиади, състезания, НВО ІV и VІІ клас.

Всичко това прави училището ни притегателен център за родители и ученици", информират от училищното ръководство.

В Трето ОУ отбелязват и друга годишнина - 46 години, откакто датира дружбата между училищата в страната, носещи името на професор Марин Дринов. Всяка година учителските колективи взаимно си гостуват и на творчески срещи споделят опита си в търсенето на нови форми в учебно-възпитателния процес.Обединява ги една цел - грижата към децата. Тази година традиционната Дриновска среща ще се проведе на 31 октомври в Пампорово.


Професор Марин Дринов е роден преди 176 г. в Панагюрище и е българин с национална величина. И като професор по история, като общественик и държавник, той е прекрасен пример за предана служба на своя народ. С ценната си подкрепа, макар и косвено е свързан с освобождението на Кюстендил. Като пръв министър на просвещението Марин Дринов е главен инициатор за откриването на гимназия в града ни още през 1879 г. Признателната кюстендилска общественост засвидетелства уважението си към него, като в далечната 1908 кръщава новооткритото трето ОУ с името Марин Дринов.