Тренировъчен лагер и турнир за незрящи шахматисти
Тренировъчен лагер и турнир за незрящи шахматисти / Личен архив

Незрящи шахматисти участваха в петдневен тренировъчен лагер в Осоговската планина, в местността „Трите буки". Проведено бе и контролното състезание, по проект „Спортът - средство за социално включване„.

Три дни, по 6 часа на ден, 10 шахматисти със зрителни увреждания  от СКХЗУ "Пауталия спорт-2005", под ръководството  на майстора на спорта  Асен Анев изучаваха стратегията на шахматната игра и решаваха шахматни задачи.Разделът на комбинациите се оказа особено интересен за трениращите. Курсът премина при изключителна дисциплина и реално допринесе за повишаване на шахматните умения на незрящите шахматисти, каза председателят на клуба Кънка Витова.

В последните два дни се проведе отборен турнир по шахмат с участието на 10- те  шахматисти и два външни отбора- СК "Достоен живот„- Благоевград и СК „Феникс"- Монтана. Отборите бяха по 4 човека, като СКХЗУ „Пауталия спорт-2005" беше с два отбора- „Пауталия" и „Руен".

Състезанието спечели отбор „Пауталия", а трети се класира отбор „Руен". "С   тази тренировка, макар и кратка се повиши самочувствието на хората, те взеха да вярват в собствените си възможности и това повиши стремежа им за победа. Чрез организирането на тренировки, отборни състезания, контакти се повишава социалната активност на  хората със зрителни увреждания и се спомага за намаляване на изолацията им от обществото. Те започват да се чувстват значими, повишава им се желанието за победа не само в спорта, но и в живота", коментира още Кънка Витова.