Тренировка-семинар по Винг Чун Кунг Фу в Кюстендил
Тренировка-семинар по Винг Чун Кунг Фу в Кюстендил / netinfo

Първа тренировка-семинар по Винг Чун Кунг Фу ще се проведе в Кюстендил на 7 април (събота), от 14.00 ч. в спортен комплекс „Зона спорт”. Входът е свободен. Водещ ще бъде Николай Печанов (международна майсторска степен по Винг Чун Кунг Фу), основател на клуб „Шампионите”-София. Възпитаници на клуба са републиканските шампиони на свободни двубои (т.нар. Сан-Да): Георги Чапалов, Ивелин Златанов, Веселин Ангелов, Иван Масленков, а също и няколко бивши републикански шампиони по Киокушинкай Карате, Бокс, Кик бокс, Тай Бокс, и др.

Винг Чун Кунг Фу е бойно изкуство, което има близо 300-годишна история, като корените му започват от легендарния манастир Шао Лин. С течение на годините Винг Чун постоянно се развива и усъвършенства. Днес това е бойното изкуство, което се използва от редица специализирани военни, полицейски и разузнавателни служби по света, като една от най-известните е израелската разузнавателна служба „Мосад”.

Винг Чун придобива изключителна популярност след създаването на филма за Ип Ман, с участието на Дони Йен. Ип Ман е основен виновник за разпространението му по света, тъй като повече от двеста години Винг Чун Кунг Фу бил преподаван в затворен кръг, изключително по родствена линия. Ип Ман е първият майстор в историята на бойното изкуство, който започва да го разпространява масово. Характерното за това бойно изкуство е че то е изградено на добрата защита и едновременно с това се атакува, като се използва агресията на противника. Винг Чун успява да съчетае едновременно защита, директност на атаката, бързина и сила като се съсредоточава в слабите точки на човешкото тяло.

Най-известната личност, която е тренирана, както от Ип Ман, така и от неговия най-добър ученик Вонг Шун Люн, е Брус Лий, който използва за основа Винг Чун, за да изгради своят стил Джийт Кун До. Винг Чун се счита за един доста практичен и ефективен стил от бойните изкуства, който може да бъде използван от всеки без значение на пол и възраст.