процент
процент / dariknews.bg
Трайна тенденция за намаляване на населението в област Кюстендил, с по около 2 000 души годишно или с 2% на годишна база, показват демографските анализи.Раждаемостта е по- ниска от средната за страната  и това е тенденция за последните 9 години. Отрицателният прираст за Кюстендилска област е над средния за страната.
Причина за смъртността са най- често болестите на кръвообращението, в 55% от случаите- инфаркти и инсулти, раковите заболявания и белодробните болести, показват данните от Областната здравна карта.

Първичната извънболнична медицинска помощ  е неравномерно разположена на територията на областта, концентрирана е в Кюстендил и Дупница и се затруднява обслужването на населението в отдалечените населени места.
Личните лекари са извършили 465 119 прегледи или по близо 4 прегледа на един жител през 2017 година.
Средно един личен лекар има по 1 372 пациента.
Незаетите практики са 5, а 26 са с неблагоприятни условия и получават допълнително финансиране от здравната каса.

Лекарите по дентална медицина в областта, с договори със здравната каса са намалели с 5- ма през миналата година.
Специалистите по извънболнична помощ са концентрирани в Кюстендил и Дупница. На територията на областта няма нито едно ДКЦ. Най- много прегледи са извършени от кардиолозите, офталмолозите и ортопедите- травматолози.

В болните в област Кюстендил има по- висока осигуреност от легла от средната за страната. Броят хоспитализирани и изписани пациенти през 2017 г. е 38 164, като намалява спрямо 2016 г., когато са били- 40 746. Най- често са лекувани болести на дихателната система, на кръвообращението и на храносмилателната система, при пациентите над 18 години, каза в интервю за Дарик зам.- областният управител д- р Матей Попниколов.
 
Дарик- Кюстендил