Тест по етика и морал на 11 юли
Тест по етика и морал на 11 юли / Дарик радио, архив

От 27 юни до 4 юли желаещите ученици да се явят на теста за обща култура могат да се запишат в отдел "Образование и наука" Кюстендил, ул. "Цар Освободител"№64. Изпитът ще се проведе на 11 юли.

Тестът включва задача и отворен въпрос, върху който учениците трябва да напишат кратко есе.Отговорите са писмени , препоръчителният обем е между 1 и 2 страници за задачата и 3 стр. за отвореният въпрос. Времето за отговор е час и половина.

"Въпросите изправят учениците пред етични дилеми, сполучливото им разрешаване предполага съчетаването на етична чувствителност, контекстуална интелигентност и способност за автономно морално мислене. Тестът ще бъде оценяван по 4 параметри-автентичност, ангажираност за морален избор,креативност, аргументираност.Задачите са съобразени с възрастовите особености на децата и етапите на емоционално  израстване и морално развитие", заяви кметът Петър Паунов.

 Тестът е предвиден за две възрастови групи- 8 и 9 клас и 10 и 11 клас.В зависимост от резултатите учениците ще получат стипендия между 50 и 300 лв.Тестовете са подготвени от социалният антрополог Харалан Александров, който заедно с екипът си ще проверява работите  на учениците.