ТЕЦ- Бобов дол плаща близо 30 000 лв. месечно за неспазване на еконормите
ТЕЦ- Бобов дол плаща близо 30 000 лв. месечно за неспазване на еконормите / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Всеки месец ТЕЦ-Бобов дол плаща близо 30 000 лв. глоби заради наднормено замърсяване на атмосферния въздух с прах. Санкцията тече от октомври миналата година и е наложена след проверка на регионалната еко-инспекция в Перник. Енергийният котел номер 3 замърсява близо 3 пъти въздуха в района на централата. От ръководството на ТЕЦ-Бобов дол съобщиха, че котелът ще работи до края на 2014 г. независимо от месечните глоби и нарушенията. Ако не ни е изгодно, ние ще го спрем", заяви Владимир Владимиров, член на ръководството на компанията.
Миналата седмица слушатели на Дарик сигнализираха, че в района на ТЕЦ "Бобов дол" въздухът е силно запрашен. Жана Григорова от регионалната инспекция по околна среда заяви, че сигнали не са получавали и отдаде проблема на „оптичен ефект". В края на миналата година инспекцията е наложила еднократна глоба и последваща санкция от близо 30 000 лв. месечно заради високите нива на замърсяване на атмосферата от работата на един от комините на топлоелектрическата централа.
"Този трети блок ще се извежда от експлоатация до края на 2014 година. След това предвиждат реконструкция и модернизация с изграждане на сероочистна инсталация. Операраторът според моето лично мнение не е и много мотивиран, а не е и обосновано икономически да прави основни ремонти засега на котел, който ще бъде изведен от експлоатация до края на годината", каза тя. На въпрос дали за ТЕЦ-а е по-изгодно да плащат глобите, тя отговори: "С тези пречиствателни съоръжения мисля, че не могат да постигнат нормите". Григорова допълни, че еконормата е надвишена повече от три пъти.
Владимир Владимиров, член на ръководството на ТЕЦ-Бобов дол, заяви, че в момента се изграждат съоръжения за пречистване. Започва изграждането на сероочистка за блок три, която до края на годината трябва да бъде готова.
А за наложените месечни глоби той заяви, че дали е икономически изгодно, е въпрос на разчет на компанията. Ако не ни е изгодно ние ще го спрем, допълни той.