ТДОсогово - разходка до стария град Житомиск
ТДОсогово - разходка до стария град Житомиск / netinfo

Туристите от ТД"Осогово избраха да се разходят по хребетите на Поглед и едноименния връх, висок 966 м. „Той не е нищо особено, но на хребета ни очакваше изненада.

Полуразрушен, иззидан изцяло от камъни и без покрив е храмът "Света Богородица" в местността Скальето"-споделиха туристите. Входът на църквата е паднал под тежестта на вековете - все пак постройката датира от 1347 г. Олтарът обаче се е запазил.

ТД"Осогово" - разходка до стария град Житомиск
netinfo

 

 

 


Твърди се, че триъгълникът между Кюстендил (древна Пауталия), Сапарева баня (Германея) и Благоевград е родното място на най-великия византийски император Юстиниан (527-565). По негова заповед през 535 г. бил изграден голям град - за награда на страната, която го е откърмила. По времето на Юстиниан в този район е имало 18 храма, крепостни стени, оброчища.

В черквата "СветаТроица" от ХIII в. са запазени фрагменти от стенописи.
Името на крепостта Житомиск означавало "тържище на жито". Затова все още се намират вкопани в земята огромни делви, в които са държали зърно.

На 9 март (неделя) дружеството организира туристически поход в Македония с маршрут: гр.Крива Паланка - вр.Расовец - пещерата на Йоаким Осоговски при с.Градец - средновековната черква „Свети Никола" - преход от около 5-6 часа. Записване в офиса на дружеството. Цена за транспорта 10 лв.

ТД"Осогово" - разходка до стария град Житомиск
netinfo