Инсулинът на алпиниста Боян Петров замръзвал три пъти над 8 000 метра
Инсулинът на алпиниста Боян Петров замръзвал три пъти над 8 000 метра / снимка: Фейсбук, личен архив
ТД „Осогово“ организира транспорт за желаещите да се включат в поход до Парамунската планина / Стража /. “Уникалната природа в община Трън е застрашена от проект за мащабен златодобив в планините Руй и Ерулска. Ако желаете да се насладите на невероятната и все още непокътната природа на Краището и да подкрепите борбата за запазване на това райско кътче, присъединете се към нас на 12 март”, се казва в писмото до медиите на туристическото дружество.
Парамунската планина /Стража/ е една от 39- те български планини, а от първенеца й, висок 1389 м , се открива чудесна панорамна гледка във всички посоки. При хубаво време се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин. От върхът се добива най- ясна представа за проекта за златодобив. Той е разположен на около 3.5 км по въздух от проектоконцесионната площ. Групата тръгва към върха в 10.30 ч., от центъра на с. Лялинци.
”Сред нашите съмишленици на изкачването на Стража ще бъдат алпинистът Боян Петров, обявен за “Мъж на годината” от Дарик радио, председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов и много туристи”, информира секретарят на ТД “Осогово” Силвия Михова.
 
 
Дарик- Кюстендил